Гръндж в интериора.
Гръндж е нещо мръсно, нехайно, неподредено. Това е стил на максималната свобода в своето ежедневие.

Гръндж в интериора

 

Все едно стара олющена сграда обърната навътре... И 100-годишната и история се е запечатала в стените. Визуално това е съчетание на битова простота и мащабност. Сега този стил е доста популярен. Но е сложен за изпълнение.

Преди да започнете проект в стил гръндж, трябва да проучите идеите за оптимални цветови комбинации, да нарисувате чертежи и да видите снимки на готови стаи. Необходимо е да се направи визуализация под формата на колажи. Да сте сигурни, че този стил е точно това, което искате.

 


 

Спектър на цветове


Основата на стила гръндж са естествените цветове, те задължително се използват в декорацията.

Основните цветове често са бежово, бяло, кафяво и сиво.

 

Цветовата схема трябва да подчертава естествената текстура:

- тухлена зидария,

- дървени дъски,

- бетон.

 

мебели в този стил

 

Основната идея на гръндж е комфортна атмосфера в апартамента, така че обемистите и супер удобни дивани са на място тук. Можете да вземете рафтове, гардероби и други неща, модели с плавни линии в успокояващи цветове. Стилът на мебелите е много подобен на класиката, но гръндж продуктите нямат издълбани шарки и не изглеждат прекалено претенциозни.

 

Стенна декорация. Текстил.

 

За украса на помещенията се използват ковани части от мебели, лампи и декоративни аксесоари. Важен детайл е грубост на всеки детайл, елемент, декор, все едно времето го е състарило естествено. Блестящите ковани елементи не са добре дошли в гръндж. Когато декорирате интериора, трябва да използвате килими и малки меки пухкави килими. Орнаментите върху продуктите могат да бъдат флорални или геометрични. Прозорците трябва да бъдат украсени лаконично, със завеси с всякаква плътност. През деня те трябва да са отворени, за да може естествената светлина да влиза свободно в стаята. Вечер прозорците са покрити с обикновени завеси от лека естествена тъкан.

Материали


При декориране на жилища в стил гръндж се използват само естествени материали, за предпочитане е да се вземат тухли, камък и дърво. Често те дори не се обработват, за да се постигне по-голяма естественост. За декорация се използват памук, кожа, лен, вълна и коприна. Памучните завеси могат да се закачат на прозорците, а вълнените одеяла могат да се хвърлят върху различни мебели. Металните детайли също са подходящи в гръндж.

 

 

Използват се ковани декоративни елементи, като рамки за огледала или картини, мебели. За декориране на стените са подходящи дървени греди, както и декоративни бамбукови панели.

Допустимо е да се правят стени от тухлена зидария, които не достигат нивото на тавана, или да се облицоват с камък. Можете да облицовате пода с камъни или дърво. В интериора както дървените греди, така и паркетът ще изглеждат добре.

Стаи, подходящи за Гръндж дизайн


Този стил е труден за въплъщение в интериора на студио, както и на малък едностаен или двустаен апартамент. За гръндж се избират големи стаи, в идеалния случай тристаен или петстаен апартамент с високи тавани и големи прозорци. Стаята трябва да получава много светлина, така че трябва да се погрижите за доброто изкуствено осветление вечер.