Еклектичен стил в интериора.
Еклектичен декор - абсолютна свобода на творчеството. Именно изобилието от детайли и декоративни елементи прави този стил толкова популярен.

СЪчетание на няколко стила


Еклектизмът е стил, който е израснал от философско движение, датиращо от втория век след Христа.

 

Историцизмът често се счита за синоним на еклектика, защото смесването на разнородни тенденции, епохи, култури е централната идея на еклектиката.

 

Въпреки принципа на съчетаване на несъвместимото, еклектиката все пак не е глупава купчина вещи.

Допустима е комбинация от два или три стила в една и съща цветова схема и близост на текстурата.

 

 

 

за какви помещения е подходящ

 

Еклектичният дизайн е подходящ за всеки ъгъл на апартамент или къща: кухня, спалня, хол, кабинет и дори баня.

 

В същото време еклектиката не ви поставя в твърда рамка на един стил - тя съчетава история и модерност, елементи от различни страни и култури.

 

Както любимият стол на дядо, така и статуетката, донесена от другия край на света, ще се впишат в такъв интериор.

Цветово разнообразие

 

Различните елементи в еклектичния интериор са приятелски настроени помежду си благодарение на една цветова схема. Дайте предпочитание на чисти, естествени нюанси: небесно синьо, наситено зелено, слънчево жълто, флорални розови тонове. Наситеността варира: ярките комбинации и пастелните цветове ще бъдат еднакво подходящи. Плавните цветови и тонални преходи ще изглеждат изгодни. Това решение е ключът към хармоничния и цялостен интериор.

Довършителни материали и декорация

 

Обърнете внимание на копринените тапети, тъй като текстурите играят важна роля в еклектичния интериор. Друг оригинален вариант за декорация на стени е ръчно изработената художествена живопис. Еклектиката предполага неутрален таван: бял, слонова кост, млечен, бледосин, светлосив. Ако искате нещо по-сложно, подходящи са боядисване, многопластова лепка или мозаечни панели. Таваните на две нива ще помогнат за визуално разширяване и обогатяване на пространството. При избора на подова настилка е по-добре да се придържате към неутрална паркетна дъска, за да не претоварите интериора.

  Мебели

   

  Хармоничното съседство на мебели в различни стилове е в основата на еклектиката. Викториански скрин, барокови кресла и модерен диван съжителстват в една стая. Мебелите от различен стил, но хармонични на цвят, се допълват с текстил: салфетки на масите, одеяло на дивана, завеси - всичко трябва да се комбинира и да отеква.

   

   Декор

    

   Еклектичен декор - абсолютна свобода на творчеството. Именно изобилието от детайли и декоративни елементи прави този стил толкова популярен. Интериорът ще бъде допълнен от антични аплици, пана с фотографии, изискани свещници, стилни вази от стъкло, статуетки, донесени от пътувания.

    

   Текстил

    

   Никога няма твърде много текстил - друго златно правило на еклектиката. Прозорците са обрамчени с тежки, затъмнени завеси. Диваните и фотьойлите са украсени с покривала за легло и възглавници за хвърляне. На пода са положени масивни килими или килими с етнически мотиви.

   Осветление

   Последният щрих е обемен кристален полилей. Алтернатива на кристала е полилей с дървена рамка с много стъклени детайли и позлатени елементи.
    
   Еклектичният стил е подходящ за креативни хора, които обичат красивите неща и домашния уют и не искат да се вкарват в рамките на един стил. Също така е подходящ вариант за тези, които мразят монотонността.